ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΥΡΟΙ 1-3

γράφει ο Σωτήρης Λογοθέτης

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Δήμος Περιστερίου και η Πνευματική Στέγη Περιστερίου φιλοξενούν τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Νέων Ανδρών-Γυναικών και Εφήβων-Νεανίδων, στον όμορφο και εξυπηρετικό χώρο του ΚΥΒΕ Περιστερίου. Η φετινή διοργάνωση πατά πάνω στα ισχυρά θεμέλια των δύο προηγουμένων ετών, παρέχοντας στους αθλητές αλλά και τους συνοδούς τους άκρως ικανοποιητικές συνθήκες. Ήδη έχουν συμπληρωθεί τρεις αγωνιστικές (με την εξαίρεση μιας κατηγορίας, δείτε παρακάτω), αφού το πρόγραμμα περιελάμβανε έναν διπλό γύρο (στης 4 Ιανουαρίου, ακολουθεί άλλη μια… μαρτυρική ημέρα στις 6 του μηνός). Οι αγώνες καλύπτονται διαδικτυακά από τον ιστοτόπο http://panellinia11.peristerichess.gr.

Αξιοσημείωτη είναι η μέριμνα για τους θεατές, στο χώρο των αγώνων αλλά και απομακρυσμένους (μέσω του Διαδικτύου), καθώς η κάλυψη των αγώνων περιλαμβάνει ζωντανή αναμετάδοση εικόνας από τον αγωνιστικό χώρο (live streaming), ζωντανή αναμετάδοση δώδεκα παρτίδων και προβολή των παρτίδων στο χώρο αναμονής για τους θεατές. Την ευθύνη της κάλυψης έχουν οι Μιχάλης Πρεβενιός και Ανέστης Μιχαηλίδης, ενώ σημαντική βοήθεια στο έργο τους παρέχεται από τον ιστοτόπο http://chesstu.be που έχει επιμεληθεί ο Ανδρέας Ανδρέου.

Στον αγωνιστικό τομέα, κάπως ασυνήθιστη είναι η εξαιρετικά μικρή συμμετοχή στην κατηγορία Νέων Γυναικών (κάτω των 20 ετών), όπου παίζουν μόνο… δύο! Η «εξαφάνιση» των σκακιστριών αυτής της ηλικιακής κατηγορίας από τους αγώνες, με αποκορύφωμα το φετινό δείγμα, είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο, απόρροια και της προ ετών κατάργησης της σκακιέρας κάτω των 20 ετών από τις συνθέσεις των διασυλλογικών πρωταθλημάτων. Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι αθλητές αυτής της ηλικίας, απαλλαγμένοι από την πίεση του σχολείου και των πανελληνίων εξετάσεων, συχνά εξελίσσονται σε αξιόλογους παίκτες αλλά και στυλοβάτες των σωματείων τους, οπότε δεν μπορεί κανείς παρά να είναι δυσαρεστημένος από την πενιχρή φετινή συμμετοχή.

Ευτυχώς, οι δύο σκακίστριες που συμμετέχουν είναι οι με διαφορά ισχυρότερες στην Ελλάδα στην κατηγορία αυτή, η Κατερίνα Παυλίδου και η Ζωή Ιορδανίδου. Οι δύο αυτές κοπέλες αποτελούν το μέλλον του ελληνικού γυναικείου σκακιού και το έχουν αποδείξει με τα πρόσφατα αποτελέσματά τους, ανάμεσά τους και η ισοβαθμία τους στην 3η θέση του Πρωταθλήματος Ελλάδος Γυναικών (Βάμος Χανίων, Δεκέμβριος 2010 – το χάλκινο μετάλλιο πήγε στην Παυλίδου). Η Κατερίνα είναι ήδη κάτοχος του τίτλου της WIM, ενώ και η Ζωή έχει συμπληρώσει τις βασικές προϋποθέσεις για τον ίδιο τίτλο (απομένει να ανεβάσει το Έλο της στο 2200). Ουσιαστικό έπαθλο για τις δύο αθλήτριες, που αναμετρώνται σε ματς 4 παρτίδων, είναι η πρόκριση στο Πρωτάθλημα Γυναικών του… 2012(! – ίσως χρειάζεται μια αναπροσαρμογή εδώ…). Στην πρώτη παρτίδα του ματς η Ιορδανίδου, περυσινή πρωταθλήτρια, είχε τα λευκά κομμάτια και απέκτησε μια μικρή υπεροχή στο μέσο της παρτίδας, η θέση όμως απλοποιήθηκε στην αμοιβαία πίεση χρόνου και οδηγήθηκε σε ένα ισόπαλο φινάλε. Οι υπόλοιπες 3 παρτίδες θα παιχθούν την Τετάρτη, την Παρασκευή και το Σάββατο.

Σαφώς μεγαλύτερος ανταγωνισμός υπάρχει στην αντίστοιχη κατηγορία Νέων Ανδρών, με 7 παίκτες πάνω (ή πολύ κοντά) στο 2300: Τάσος Παυλίδης (περυσινός πρωταθλητής και νέο μέλος της Εθνικής Ανδρών – συγχαρητήρια!), Σωτήρης Μαλικέντζος (σημαντική η άνοδος του νεαρού Βολιώτη σκακιστή τα τελευταία χρόνια), Νίκος Αγγελής, Γιώργος Γκούμας, Γιώργος Κανακάρης (πρώην πρωταθλητής – δις!), Αλέξανδρος Δούνης και Σεμπάστιαν Φίλιππας – και οι επτά μπορούν να θεωρηθούν εξίσου ικανά φαβορί για τον τίτλο. Ήδη από τον 1ο γύρο υπήρξαν απρόσμενα αποτελέσματα, με κυριότερο τη νίκη του ταλαντούχου νεαρού Σταμάτη Κούρκουλου-Αρδίτη επί του Παυλίδη (ο Τάσος χειρίστηκε σωστά το δυναμικό αλλά όχι εντελώς σωστό παιχνίδι του αντιπάλου του, διέπραξε όμως τραγικό λάθος στην τελευταία κίνησή του), ενώ σε ισοπαλία υποχρεώθηκαν ο Μαλικέντζος (εναντίον του Γιάννη «Φαν Πέρσι» Ασημακόπουλου – είναι εκπληκτική η ομοιότητα!) και ο Φίλιππας (εναντίον του Σπύρου Κεφάλα). Τα αποτελέσματα αυτά οδήγησαν στο εξαιρετικά ασυνήθιστο ζευγάρωμα των δύο πρώτων Έλο του τουρνουά μόλις στο 2ο γύρο(! – Παυλίδης-Μαλικέντζος, η παρτίδα έληξε ισόπαλη), όπου άλλα δύο φαβορί (Κανακάρης, Δούνης) υποχρεώθηκαν σε (ή συμβιβάστηκαν με!) απώλειες. Οι Αγγελής και Γκούμας εκμεταλλεύτηκαν τα αποτελέσματα αυτά για να πάρουν κεφάλι, ο καθένας με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο (μια «επαγγελματική» στρατηγική νίκη ο πρώτος, μια δυναμική περίπλοκη, «καφενειακή» παρτίδα ο δεύτερος). Η συνάντησή τους στον 3ο γύρο όμως έληξε πριν καν… αρχίσει (ισόπαλη, φυσικά), αν και υπάρχει η δικαιολογία του διπλού γύρου, επιτρέποντας σε Κανακάρη και Δούνη να τους φτάσουν. Με τους υπόλοιπους διεκδικητές παρά πόδας, όλα είναι φυσικά ανοιχτά – απομένουν εξάλλου 6 αγώνες! Στα αξιοσημείωτα ζευγάρια του 4ου γύρου η συνάντηση του Κούρκουλου-Αρδίτη με το Γιάννη Σταθόπουλο – δύο από τους πλέον ταλαντούχους νεαρούς σκακιστές μας, με παράδοση καλών εμφανίσεων στη διοργάνωση αυτή.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατηγορία Νεανίδων (κάτω των 18 ετών), καθώς η περυσινή πρωταθλήτρια, η Καβαλιώτισσα Δήμητρα Βάτκαλη, μπορεί να θεωρείται μεν φαβορί, αλλά ο συναγωνισμός είναι μεγάλος και οι διαφορές δυναμικότητας μεταξύ των διεκδικητριών μικρές. Ήδη στον 1ο γύρο η Βάτκαλη υποχρεώθηκε σε ισοπαλία από τη συμπολίτισσά της (και νεαρότερη!) Δέσποινα Σερεφίδου. Αυτό ήταν το μόνο μη προβλεπόμενο αποτέλεσμα του γύρου, ήδη όμως από τον επόμενο τα αποτελέσματα συνέβαλλαν στο να γίνει η βαθμολογία εντελώς απρόβλεπτη! Μετά και τον 3ο γύρο, μόνη στην κορυφή είναι η νεαρότερη των αδελφών Παπαθανασίου, η Ελισσάβετ (που «εκδικήθηκε» τη Βασιλική Μήτρου για τη νίκη της επί της… γηραιότερης αδελφής Αγγελικής – μάλλον αδόκιμη έκφραση, όταν μιλάμε για νεαρά κορίτσια!), ενώ με μισό βαθμό λιγότερο ακολουθούν η Μαρίνα Σπύρου, η Μαριάνθη Τσαρουχά (που κάθε της παρτίδα είναι το λιγότερο… περιπετειώδης!) και η νεαρή Άννα-Μαρία Δρακάκη (που πέτυχε σημαντική νίκη επί της Ελένης Φράγκου). Αξιοσημείωτο το καλό ξεκίνημα της Μήτρου και της Χανιώτισσας Αντιγόνης Σκαράκη, ενώ στον αντίποδα η 4η Ιανουαρίου δεν ήταν καλή μέρα για την Αλεξάνδρα Τερζιδάκη: πρώτα μια σημαντική αβλεψία εναντίον της πρωτοπόρου Ελισσάβετ και το απόγευμα μια ήττα από πλεονεκτική θέση εναντίον της Τσαρουχά. Δεδομένης όμως της δυναμικότητάς της, είναι θέμα χρόνου να επανέλθει ψηλότερα στη βαθμολογία!

Η μεγαλύτερη σε συμμετοχές κατηγορία είναι, ως συνήθως, αυτή των Εφήβων (κάτω των 18 ετών). Σαν αποτέλεσμα της αθρόας συμμετοχής, οποιαδήποτε πρόβλεψη για την τελική επικράτηση είναι αδύνατη. Το πρώτο Έλο της κατηγορίας πάντως, ο Νάσος Παπαδημητρίου, είναι ένας από τους τρεις σκακιστές που διατηρούν το απόλυτο με τρεις νίκες, όλες σε μακροσκελείς παρτίδες και φινάλε! Μαζί του στην κορυφή ο Θεόδωρος Χρυσομάλλης, που κάνει το «ξεπέταγμά» του στο τουρνουά αυτό, και ο Κώστας Μιχόπουλος (που κέρδισε ένα από τα φαβορί, τον Παναγιώτη Γαλόπουλο). Πολύ καλό το ξεκίνημα του νεαρού Παναγιώτη Μιχελάκου, του Κώστα Μεγαλιού, του Κλέωνα Μπάλλα και του Αλέξανδρου Γουλιάρου-Αντωνιάδη, ενώ στα αξιοσημείωτα αποτελέσματα συγκαταλέγεται η νίκη του Κωνσταντίνου Αναγνωστόπουλου επί του Σκουλάκη.

Τέλος, δεν μπορεί να μην παρατηρήσει κανείς τη δημοφιλία της εξαιρετικά αντιαισθητικής αλλά και απρόσμενα αποτελεσματικής κίνησης 3.ζ3 εναντίον της Άμυνας Κάρο-Καν (1.ε4 γ6 2.δ4 δ5) στο τουρνουά! Ως κάποιος που έχει γράψει ιστορία με τα Μαύρα στο άνοιγμα αυτό (την ιστορία των Λευκών, δυστυχώς, ακόμη και στο σύστημα αυτό…), ο γράφων δεν μπορεί παρά να συμβιβαστεί με την σκληρή πραγματικότητα της εποχής μας, που προτάζει την αποτελεσματικότητα έναντι της αισθητικής…

Αποτελέσματα, κληρώσεις, βαθμολογίες, φωτογραφίες, βίντεο, ζωντανή αναμετάδοση παρτίδων και κάθε άλλου είδους πληροφορία σχετική με τη διοργάνωση μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://panellinia11.peristerichess.gr.