ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 7

γράφει ο Σωτήρης Λογοθέτης

 

Συναρπαστικός ήταν ο 7ος γύρος των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων, με μεγάλες μάχες στην κορυφή των βαθμολογιών των κατηγοριών. Οι δύο τελευταίοι γύροι προβλέπονται άκρως μαχητικοί, καθώς έχει ανάψει για τα καλά η μάχη για τα μετάλλια σε όλες τις κατηγορίες. Για άλλη μια φορά έδωσε το παρόν ο Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, ενώ τους αγώνες επισκέφθηκε και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Περιστερίου Μαίρη Τσιώτα, που συστηματικά στηρίζει το σκάκι και ήταν εκ των πρωτεργατών της επιτυχημένης διοργάνωσης του Πρωταθλήματος Α’ Εθνικής 2010 στο Περιστέρι.

Ξεκινώντας από την κατηγορία Νέων Γυναικών, η Ζωή Ιορδανίδου απέκτησε προβάδισμα στη μάχη για τον τίτλο, αφού κέρδισε την 3η παρτίδα του ματς εναντίον της Κατερίνας Παυλίδου. Η Ζωή απέκτησε υπεροχή ήδη από το άνοιγμα (ίσως η Κατερίνα δεν έπρεπε να κλείσει το κέντρο) και εκμεταλλεύτηκε το πλεονέκτημα χώρου της στο κέντρο για να οργανώσει πίεση στην πτέρυγα του βασιλιά. Με σταθερό και μεθοδικό παιχνίδι αύξησε την πίεση και διέσπασε την άμυνα της αντιπάλου της, εξουδετέρωσε το αντιπαιχνίδι της και έφτασε στη νίκη. Τώρα η Κατερίνα είναι υποχρεωμένη να κερδίσει την αυριανή 4η και τελευταία παρτίδα του ματς, στην οποία περίπτωση θα ακολουθήσει μπαράζ μπλιτς, αλλιώς η Ζωή θα αναδειχθεί πρωταθλήτρια.

Η πρωτοπόρος της κατηγορίας Νεανίδων, η Ελισάβετ Παπαθανασίου, έχασε από την Τόνια Χριστοδουλάκη, δίνοντας νέο ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα. Σε μια σχετικά ήρεμη θέση η Τόνια δοκίμασε ένα τακτικό χτύπημα για να κερδίσει πιόνι, παρέβλεψε όμως την πολύ ισχυρή απάντηση της αντιπάλου της (20…Ιθ4!) και βρέθηκε με κομμάτι λιγότερο. Δύο κινήσεις αργότερα όμως, η Παπαθανασίου ανταπέδωσε το λάθος, οπότε η Χριστοδουλάκη απέκτησε πλεονέκτημα και τελικά κέρδισε την παρτίδα, μετά από ένα ακόμη λάθος των Μαύρων. Την ήττα της Ελισάβετ δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν επαρκώς οι διώκτριές της, η αδελφή της Αγγελική και η Μαριάνθη Τσαρουχά, αφού η δική τους παρτίδα έληξε ισόπαλη. Η Αγγελική υπερείχε για μεγάλο μέρος της παρτίδας, έπεσε όμως θύμα μερικών έξυπνων τακτικών χτυπημάτων και τελικά έχασε μια διαφορά. Η αξιοποίηση του υλικού πλεονεκτήματος από την Τσαρουχά δεν ήταν εύκολη, και μερικές ανακρίβειες επέτρεψαν στην Παπαθανασίου να αποσπάσει την ισοπαλία. Εκτός από τις τρεις προαναφερθείσες σκακίστριες, μισό βαθμό πίσω από την Ελισάβετ βρίσκεται και η Ελένη Φράγκου, που κέρδισε τη Μαρίνα Σπύρου, ενώ σημαντική νίκη πέτυχε και η Αλεξάνδρα Τερζιδάκη επί της  Δήμητρας Βάτκαλη.

Μεγάλες μάχες έγιναν στην κατηγορία Νέων Ανδρών, με όλες τις παρτίδες πλην μίας να αναδεικνύουν νικητή! Ο Γιώργος Κανακάρης κέρδισε τον Αγγελή σε μια περίπλοκη παρτίδα όπου υποχρεώθηκε σε θυσία διαφοράς, είχε όμως σημαντικό αντάλλαγμα. Έχω την αίσθηση ότι ο Αγγελής δεν χειρίστηκε την κατάσταση με ακρίβεια, με αποτέλεσμα ο Κανακάρης να αποκτήσει δύο δεμένα ελεύθερα στην πτέρυγα της βασίλισσας, τα οποία και τελικά του έδωσαν τη νίκη. Η παρτίδα του Γιώργου Γκούμα με τον Τάσο Παυλίδη ήταν μακράν η συναρπαστικότερη της διοργάνωσης! Ήδη από το άνοιγμα ξεκίνησαν περιπλοκές, που οδήγησαν την παρτίδα σε ένα εντελώς αμφίρροπο φινάλε, όπου και οι δύο παίκτες διεκδικούσαν τη νίκη. Η εκτίμηση της θέσης πέρασε από πολλές διακυμάνσεις, τελικά όμως ο Γκούμας αποδείχθηκε πιο ψύχραιμος και ακριβής, κερδίζοντας την τρελή αυτή παρτίδα και περνώντας στην πρώτη θέση. Μισό βαθμό πίσω του, πέραν του Κανακάρη, βρίσκεται και ο Σωτήρης Μαλικέντζος, που κέρδισε σχετικά εύκολα τον Αλέξανδρο Δούνη (που μάλλον «κρέμασε» ένα σημαντικό πιόνι στο άνοιγμα και δεν κατάφερε να ανακάμψει). Ακριβώς παρακάτω βρίσκουμε τους δύο μικρούς αλλά πολύ ταλαντούχους σκακιστές, Σταμάτη Κούρκουλο και Γιάννη Σταθόπουλο, που κέρδισαν τους Πάμπαλο και Φίλιππα αντίστοιχα και, με την εξαιρετική εμφάνισή τους, πιστοποιούν τις σπουδαίες προοπτικές τους.

Ο Νάσος Παπαδημητρίου πέρασε δύσκολες στιγμές εναντίον του Αλέξανδρου Γουλιάρου-Αντωνιάδη και μάλλον έχανε σε κάποιο σημείο, ο συνδυασμός όμως που επέλεξε ο δεύτερος για να αξιοποιήσει την υπεροχή του ήταν λανθασμένος και τον άφησε με κομμάτι λιγότερο. Μαζί με το Νάσο και ο Θεόδωρος Χρυσομάλλης, που κέρδισε τον Ηλία Καζαντζίδη και γενικά έχει αφήσει πολύ θετικές εντυπώσεις με το δυναμικό παιχνίδι του. Οι δύο τους έχουν πλέον ξεφύγει ενάμιση βαθμό και έχουν πρακτικά εξασφαλίσει τις δύο πρώτες θέσεις. Περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τετραμελής ομάδα που τους ακολουθεί: ο Παναγιώτης Μιχελάκος (που κέρδισε τον Τσοκόπουλο), ο Σπύρος Λιοδάκης (κέρδισε τον Σανδαλάκη), ο Κωστής Μεγαλιός (κέρδισε τον Μιχόπουλο) και ο Δημήτρης Κανέλλος (κέρδισε τον Γαλόπουλο σε μια πολύ αξιόλογη παρτίδα). Και τα τέσσερα αυτά παιδιά πραγματοποιούν εξαιρετική εμφάνιση και έχουν δείξει ότι δίκαια βρίσκονται τόσο ψηλά στη βαθμολογία!

Οι αγώνες συνεχίζονται αύριο στις 16:30 με τις παρτίδες του 8ου (προτελευταίου) γύρου και την τελευταία παρτίδα του ματς Παυλίδου-Ιορδανίδου. Αποτελέσματα, κληρώσεις, βαθμολογίες, φωτογραφίες, βίντεο, ζωντανή αναμετάδοση παρτίδων και κάθε άλλου είδους πληροφορία σχετική με τη διοργάνωση μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://panellinia11.peristerichess.gr.