ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 9

γράφει ο Σωτήρης Λογοθέτης

 

Με επιτυχία πέρασε το τεστ δημοφιλίας η ιστοσελίδα της διοργάνωσης, και ειδικότερα αυτά τα δελτία τύπου! Οι μαζικές διαμαρτυρίες για τη χθεσινή λανθασμένη παρουσίαση των αποτελεσμάτων (έχει διορθωθει) στην κατηγορία Νεανίδων επιβεβαίωσαν το πλήθος των αναγνωστών της ιστοσελίδας και, κατ’ επέκταση, το μεγάλο ενδιαφέρον της σκακιστικής κοινότητας για τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα 2011. Προς αποκατάσταση της αλήθειας, η Τόνια Χριστοδουλάκη κέρδισε χθες το φινάλε εναντίον της Αγγελικής Παπαθανασίου και μπήκε στο σημερινό τελευταίο γύρο ισοβαθμώντας στη 2η θέση με τη Μαριάνθη Τσαρουχά. Επίσης, στην παρτίδα της στον 7ο  γύρο εναντίον της Ελισσάβετ Παπαθανασίου, το τολμηρό πάρσιμο του κεντρικού πιονιού δεν ήταν λανθασμένο (στο 22…Ιζ5 αντί 22…Βε7 ακολουθούσε 23.δ5!). Mea Culpa!

Η Ελισσάβετ Παθανασίου κατέκτησε τελικά, όπως αναμενόταν, τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ελλάδος Νεανίδων, κερδίζοντας με έναν όμορφο συνδυασμό την Άννα-Μαρία Δρακάκη. Η νίκη της αυτή ήταν το επιστέγασμα μιας πολύ καλής εμφάνισης, μετά από μια περίοδο όχι τόσο καλών αποτελεσμάτων, και αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Τη δεύτερη θέση κατέκτησε η Τόνια Χριστοδουλάκη, που κέρδισε την Αλεξάνδρα Τερζιδάκη. Η δεύτερη είχε καλή θέση για μεγάλο διάστημα της παρτίδας, έχασε όμως στην πίεση χρόνου τον έλεγχο της θέσης και ένα πιόνι. Η Τόνια αξιοποίησε την υπεροχή της με πειστικό τρόπο, μην αφήνοντας περιθώρια αντίστασης στην αντίπαλό της. Το χάλκινο μετάλλιο πήγε στη Μαριάνθη Τσαρουχά, που αναδείχθηκε ισόπαλη με την Ελένη Φράγκου. Τέταρτη τερμάτισε η Μαρίνα Σπύρου, που κέρδισε την εορτάζουσα Αγγελική Παπαθανασίου (γενέθλια – χρόνια πολλά!). Η περυσινή πρωταθλήτρια, Δήμητρα Βάτκαλη, δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο της. Μετά από την πολύ επιτυχημένη περυσινή χρονιά της, φέτος παρουσίασε μια μικρή κάμψη. Όμως, το φαινόμενο αυτό είναι συνηθισμένο για τις ηλικίες αυτές (η Ε.Παπαθανασίου είναι ένα καλό παράδειγμα), οπότε, δεδομένης της αδιαμφισβήτητης σκακιστικής ποιότητάς της (και του φετινού παραδείγματος), ο γράφων είναι έτοιμος να στοιχηματίσει ότι το 2012 θα είναι και πάλι πρωταθλήτρια!

Ο Σωτήρης Μαλικέντζος μπήκε στον τελευταίο γύρο ως πρωτοπόρος στην κατηγορία Νέων Ανδρών και δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Με καλό στρατηγικό παιχνίδι κέρδισε τον μικρό Σταμάτη Κούρκουλο-Αρδίτη και εξασφάλισε το χρυσό μετάλλιο, καθώς και την πρόκριση για το Πρωτάθλημα Ελλάδος Ανδρών του… 2012! Όπως έχουμε ξαναγράψει, ο Σωτήρης επιβεβαίωσε τη μεγάλη του άνοδο τα τελευταία χρόνια και δικαιωματικά αναδείχθηκε πρωταθλητής – ήταν ίσως ο μόνος από τους διεκδικητές που δεν είχε κάποια άσχημη στιγμή στην πορεία του τουρνουά. Δεύτερος τερμάτισε ο Νίκος Αγγελής, που ήρθε ισόπαλος με τον Τάσο Παυλίδη σε μια κάπως βαρετή παρτίδα (όπως λέει κι ένας φίλος, το πλεονέκτημα του να παίζεις τη βαριάντα Μάρσαλ στην Ισπανική είναι ότι όλοι τη φοβούνται και την αποφεύγουν!). Στην τρίτη θέση, σε ισοβαθμία με τον Αγγελή, ο Γιώργος Γκούμας, που προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει τον Παναγιώτη Χριστοδούλου, ενώ μισό βαθμό παρακάτω βρίσκει κανείς τους Κανακάρη, Κούρκουλο-Αρδίτη και Χριστοδούλου. Για ακόμη μια φορά, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για την πολύ καλή εμφάνιση των τριών βενιαμίν του τουρνουά (Κούρκουλος-Αρδίτης, Σταθόπουλος και Γιώργος Παπαδόπουλος), που έπαιξαν στα ίσια εναντίον των διακεκριμένων αντιπάλων τους και σημείωσαν πολλά θετικά αποτελέσματα. Το μέλλον τους ανήκει!

Λόγω και της μεγάλης συμμετοχής, οι ισοβαθμίες στην κορυφή της κατηγορίας Εφήβων ήταν αναμενόμενες. Οι δύο που οδηγούσαν την κούρσα από την αρχή, ο Νάσος Παπαδημητρίου και ο Θεόδωρος Χρυσομάλλης, σημείωσαν αμφότεροι ισοπαλία (με τους Λιοδάκη και Μεγαλιό αντίστοιχα), τερματίζοντας μπροστά από τους υπόλοιπους. Το χρυσό μετάλλιο κατέληξε στο Χρυσομάλλη (για έναν βαθμό στο κριτήριο Μπούχολτς!), αλλά φυσικά είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς διαφορές. Τέσσερεις παίκτες ισοβάθμησαν στην τρίτη θέση, με το χάλκινο μετάλλιο να πηγαίνει στον Κωστή Μεγαλιό (για πολλούς μια έκπληξη, όχι όμως για όσους έχουν παρακολουθήσει τη σημαντική δουλειά που έχει κάνει), ενώ μαζί του τερμάτισαν οι Σπυρος Λιοδάκης, Ηλίας Καζαντζίδης και ο μικρός Γιάννης Πουλόπουλος (άλλος ένας ταλαντούχος σκακιστής που έδωσε τα διαπιστευτήριά του στη διοργάνωση!).

Οι αγώνες τελείωσαν και ΔΕΝ συνεχίζονται αύριο, αλλά ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει αποτελέσματα, βαθμολογίες, παρτίδες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό (και βίντεο!) στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης, http://panellinia11.peristerichess.gr!