ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 4ου ΓΥΡΟΥ

 

γράφει ο Σωτήρης Λογοθέτης

Πιο χαλαρή ήταν η τρίτη μέρα των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων, καθώς οι νεαροί σκακιστές και σκακίστριες είχαν μόνο έναν αγώνα σήμερα, αυτόν του 4ου γύρου. Όντας πιο ξεκούραστοι, επιδόθηκαν σε σκληρές μάχες (όχι όλοι όμως!), προσπαθώντας να αποκτήσουν κάποιο προβάδισμα πριν την αυριανή ταλαιπωρία του διπλού γύρου.

Το μενού σήμερα περιελάμβανε τη 2η παρτίδα του ματς Παυλίδου-Ιορδανίδου, με τη Θεσσαλονικιά σκακίστρια να έχει τα Λευκά και να αποκτά υπεροχή μετά το άνοιγμα. Παρά την ευρηματική άμυνα της Ιορδανίδου, η Παυλίδου κατάφερε να αυξήσει την πίεσή της και τελικά να εξαναγκάσει κάποιες ανακρίβειες και να κερδίσει πιόνι. Σε αμοιβαία και μεγάλη πίεση χρόνου, τα Μαύρα δοκίμασαν έναν λανθασμένο συνδυασμό απλοποιήσεων (που έχανε κομμάτι), η Παυλίδου όμως παρέβλεψε τη νικηφόρα συνέχεια και η παρτίδα οδηγήθηκε σε ισόπαλο φινάλε. Σε κάθε περίπτωση ήταν μια συναρπαστική παρτίδα! Η 3η παρτίδα του ματς θα παιχθεί την Παρασκευή.

Η μαχητικότητα των δύο κοριτσιών καλό θα ήταν να αποτελέσει παράδειγμα για τους υπόλοιπους φιλόδοξους νεαρούς σκακιστές μας, όπως για παράδειγμα τους τέσσερις πρωτοπόρους της κατηγορίας Νέων Ανδρών, που αποφάσισαν να χαρίσουν στον εαυτό τους ένα… ρεπό! Τις σύντομες ισοπαλίες εκμεταλλεύτηκαν ο Μαλικέντζος (κέρδισε τον Πάμπαλο) και ο Κούρκουλος-Αρδίτης (επικράτησε στο ντέρμπι των νεαρών του Σταθόπουλου), διευρύνοντας την ισοβαθμία στην κορυφή με 3 βαθμούς. Μόλις δύο άτομα ακολουθούν με 2,5, οι Φίλιππας και Χριστοδούλου (έκαναν ισοπαλία μεταξύ τους), ενώ δεν κατάφερε να καλύψει το χαμένο έδαφος ο Παυλίδης, που μάλλον ευχαριστημένος είναι από την ισοπαλία με τον Καλογιαννίδη.

Στην κατηγορία Νεανίδων, η Ελισσάβετ Παπαθανασίου διατήρησε το απόλυτο με τη νίκη της επί της Μαρίνας Σπύρου. Η πρωτοπόρος αξιοποίησε το πλεονέκτημα χώρου της για να οργανώσει επίθεση ενάντια στο βασιλιά της Σπύρου, επίθεση που είχε ως κατάληξη το υλικό κέρδος. Άλλη μια περιπετειώδη παρτίδα κέρδισε η Μαριάνθη Τσαρουχά, αυτή τη φορά εναντίον της Άννας-Μαρίας Δρακάκη. Η νεαρή Δρακάκη απέκτησε καλή θέση μετά το άνοιγμα, αφού η Τσαρουχά απέφυγε κάποιες ενεργητικές συνέχειες, και απολάμβανε μια μικρή υπεροχή για μεγάλο διάστημα. Δεν είναι όμως ξεκάθαρο γιατί αποφάσισε να θυσιάσει μια διαφορά, καθώς το αντάλλαγμα που απέκτησε ήταν μεν προφανές, αλλά ανεπαρκές. Με προσεκτικούς χειρισμούς η Τσαρουχά εξουδετέρωσε την πίεση και πήρε τον πολύτιμο βαθμό. Η Βάτκαλη έμεινε στην ισοπαλία με τη Μήτρου, ενώ κερδισμένες της ημέρας ήταν η Αγγελική Παπαθανασίου και η Δέσποινα Σερεφίδου, που με τις νίκες τους ισοβαθμούν στην 3η θέση. Αύριο συναντώνται οι δύο πρωτοπόρες, με την Τσαρουχά να έχει τα Λευκά.

Η κατηγορία Εφήβων απέκτησε μοναδικό πρωτοπόρο, αλλά με πολύ απρόσμενο τρόπο! Οι Παπαδημητρίου και Χρυσομάλλης ήρθαν ισόπαλοι σε μια προσεκτική και καλοπαιγμένη παρτίδα, αφήνοντας το δρόμο ανοιχτό στον Κώστα Μιχόπουλο. Η παρτίδα του τελευταίου με το Βασίλη Φράγκο είχε αναπάντεχη εξέλιξη: ο Φράγκος απέκτησε σοβαρό πλεονέκτημα από το άνοιγμα, κέρδισε ένα πιόνι, μετά ένα δεύτερο και είχε πολύ μεγάλη υπεροχή. Επιστρέφοντας το ένα πιόνι, ο Φράγκος απλοποίησε τη θέση, και διατηρούσε πολύ καλές τύχες νίκης στη θέση που προέκυψε. Ένα σοβαρό λάθος όμως στην πίεση χρόνου στοίχισε ακριβά, καθώς ο Μιχόπουλος κατάφερε με μερικά τακτικά χτυπήματα να κερδίσει υλικό και την παρτίδα… Ήσυχη ήταν και η ισοπαλία μεταξύ Μεγαλιού και Μιχελάκου, ενώ πειστική νίκη πέτυχε ο Γουλιάρος-Αντωνιάδης επί του Μπάλλα. Η πιο ενδιαφέρουσα και διδακτική παρτίδα της ημέρας στο Περιστέρι, ήταν η νίκη του Παναγιώτη Γαλόπουλου επί του Τάσου Βασιλειάδη. Ο Γαλόπουλος απέκτησε υπεροχή χώρου στην πτέρυγα του βασιλιά, υπεροχή που διεύρυνε σταδιακά. Αν και δεν ήταν απαραίτητο, ο Παναγιώτης πραγματοποίησε μια όμορφη θυσία ίππου – όμορφη όχι τόσο σαν εικόνα (ήταν κάπως προφανής η ιδέα) αλλά για το μεγάλο βάθος της: μετά από μια ανταλλαγή χτυπημάτων και μια πολύ όμορφη ήσυχη κίνηση (29.Ρη2!) τα Μαύρα κατάφεραν να βρουν έναν τρόπο να αποφύγουν την απώλεια υλικού (με επίσης θεαματικές αλλαγές) και να φτάσουν σε φινάλε πύργων με πιόνι παραπάνω, στο φινάλε όμως αυτό ο Γαλόπουλος είχε αποφασιστική υπεροχή χώρου, σε συνδυασμό με τον πολύ ενεργητικό βασιλιά του και τον παθητικό μαύρο πύργο. Με άμεσο και πειστικό παιχνίδι ο νεαρός Θεσσαλονικιός σκακιστής οδήγησε την παρτίδα στο θετικό γι αυτόν αποτέλεσμα. Αναλογιζόμενος τις περιπλοκές που προέκυψαν και τη σαφέστατη υπεροχή του Γαλόπουλου πριν τη θυσία, οφείλω να παρατηρήσω ότι ίσως τελικά δεν ήταν καλή ιδέα. Από την άλλη όμως, η θυσία αυτή έδωσε στο κοινό μια πολύ όμορφη και συναρπαστική παρτίδα. Μπράβο και στους δύο παίκτες!

Οι αγώνες συνεχίζονται την Πέμπτη, 6 Ιανουαρίου, με τις παρτίδες του 5ου και 6ου γύρου, στις 09:30 και στις 16:30. Αποτελέσματα, κληρώσεις, βαθμολογίες, φωτογραφίες, βίντεο, ζωντανή αναμετάδοση παρτίδων και κάθε άλλου είδους πληροφορία σχετική με τη διοργάνωση μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://panellinia11.peristerichess.gr.