ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 5ου ΓΥΡΟΥ

 

γράφει ο Σωτήρης Λογοθέτης

 

Το πρωινό ξύπνημα είναι πάντα δύσκολο για τους σκακιστές, πόσο μάλλον όταν η ώρα έναρξης των αγώνων είναι η 09:30… Ο χθεσινός 4ος γύρος ξεκίνησε ομαλά, παρά τα προβλήματα που προκάλεσε η απεργία των ΜΜΜ, σήμερα όμως είχαμε τον απρόσμενο μηδενισμό του Παναγιώτη Γαλόπουλου λόγω υπερβολικής καθυστέρησης (κάποιο πρόβλημα με το ταξί που πήρε). Αποδέκτης του βαθμού-δώρο ο Δαίδαλος Τσοκόπουλος, που έφτασε έτσι να ισοβαθμεί στην 3η θέση της κατηγορίας Εφήβων, πίσω από τους Παπαδημητρίου και Χρυσομάλλη. Ο Παπαδημητρίου κέρδισε τον πρωτοπόρο Μιχόπουλο, αξιοποιώντας τους πολύ ενεργητικούς πύργους του σε ένα ακόμη φινάλε, ενώ η παρτίδα του Χρυσομάλλη με τον Γουλιάρο-Αντωνιάδη ήταν ιδιαίτερα συναρπαστική: ξεκινώντας από το υπεραισιόδοξο 9…η5 του δεύτερου, είχαμε μια σφοδρή τακτική σύγκρουση, με τους δύο βασιλιάδες εκτεθειμένους στο κέντρο της σκακιέρας και τακτικά χτυπήματα σχεδόν σε κάθε κίνηση. Τελικά ο Χρυσομάλλης αποδείχθηκε πιο αποτελεσματικός και κέρδισε την περιπετειώδη αυτή παρτίδα. Μισό βαθμό πίσω από τους πρωτοπόρους βρίσκεται, πέραν του Μιχόπουλου και του Τσοκόπουλου, ο Παναγιώτης Μιχελάκος, που κέρδισε τον Γιάννη Μπέλλο χάρη σε δύο απλούς αλλά κομψούς συνδυασμούς, που του απέφεραν μια διαφορά και ένα πιόνι. Οι απογευματινές συναντήσεις Παπαδημητρίου-Μιχελάκου και Τσοκόπουλου-Χρυσομάλλη ενδέχεται να ξεκαθαρίσουν κάπως την κούρσα της διεκδίκησης – ή να την περιπλέξουν περισσότερο!

Φαίνεται ότι οι σκακιστές της κατηγορίας Νέων Ανδρών διαβάζουν προσεκτικά αυτά τα δελτία τύπου, γιατί σήμερα, εντελώς απρόσμενα για πρωινό γύρο, αποφάσισαν να παίξουν σκάκι! J Πολύ μαχητική ήταν η παρτίδα της 1ης σκακιέρας, μεταξύ Μαλικέντζου και Κανακάρη. Τα Μαύρα θυσίασαν ένα πιόνι για πρωτοβουλία και είχαν σαφές αντάλλαγμα, η προσεκτική άμυνα όμως των Λευκών δεν τους επέτρεψε να πετύχουν κάτι παραπάνω από ισοπαλία. Ο Γιώργος Γκούμας προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να βρει υπεροχή εναντίον του Δούνη, με την παρτίδα να λήγει ισόπαλη μετά από έναν όμορφο συνδυασμό διαρκούς σαχ από το δεύτερο. Την κατάσταση εκμεταλλεύτηκε ο Νίκος Αγγελής, που κέρδισε μια διδακτική παρτίδα εναντίον του Κούρκουλου-Αρδίτη, δείχνοντας την αξία του ζεύγους των αξιωματικών στο φινάλε και μένοντας μόνος στην πρώτη θέση. Όμως, οι νίκες των Φίλιππα και Παυλίδη δημιούργησαν ένα μεγάλο γκρουπ διωκτών, οπότε ο Νίκος δεν έχει περιθώρια για εφησυχασμό!

Στην κατηγορία Νεανίδων η Ελισσάβετ Παπαθανασίου συνέχισε το νικηφόρο σερί της, δείχνοντας ότι είναι σε εξαιρετική φόρμα – θα είναι μεγάλη έκπληξη αν δεν κερδίσει το τουρνουά (έχει ξεφύγει ένα βαθμό από την επόμενη)! Ομολογουμένως, η θέση της εναντίον της Τσαρουχά ήταν ελαφρώς χειρότερη για αρκετό διάστημα, εκμεταλλεύτηκε όμως άμεσα ένα σοβαρό λάθος της αντιπάλου της για να κερδίσει υλικό και την παρτίδα. Η Ελισσάβετ έχει στο παρελθόν σημειώσει πολλά αξιόλογα αποτελέσματα και επιτυχίες, όπως και η αδελφή της Αγγελική. Μετά από μια μικρή περίοδο κάμψης, τα δύο κορίτσια έχουν επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο! Η Αγγελική είναι μόνη στη δεύτερη θέση, χάρη στην όμορφη νίκη της επί της Σερεφίδου, οπότε στον απογευματινό 6ο γύρο έχουμε οικογενειακή σύγκρουση. Η Βάτκαλη και η Σπύρου πέτυχαν σημαντικές νίκες και έπιασαν την Τσαρουχά στην τρίτη θέση, ενώ συνεχίζεται η ανάκαμψη της Τερζιδάκη, όπως επιτυχώς προέβλεψε προηγούμενο δελτίο τύπου J.

Οι αγώνες συνεχίζονται το απόγευμα με τις συναντήσεις του 6ου γύρου (η 3η παρτίδα του ματς Παυλίδου-Ιορδανίδου αύριο). Μετά από έναν τόσο μαχητικό πρωινό γύρο, η εμπειρία προβλέπει πολλές σύντομες ισοπαλίες ή… πολλά «στησίματα», αλλά ας μην προτρέχουμε! Τους αγώνες επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Περιστερίου, Ανδρέας Παχατουρίδης, που πήρε μια γεύση από τις μάχες στη σκακιέρα και ενημερώθηκε για την πορεία και την κάλυψη της διοργάνωσης.

Αποτελέσματα, κληρώσεις, βαθμολογίες, φωτογραφίες, βίντεο, ζωντανή αναμετάδοση παρτίδων και κάθε άλλου είδους πληροφορία σχετική με τη διοργάνωση μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://panellinia11.peristerichess.gr.