ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 8

γράφει ο Σωτήρης Λογοθέτης

 

Ο προτελευταίος γύρος των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων ανέδειξε μια πρωταθλήτρια (στην κατηγορία Νεών Γυναικών), αλλά περιέπλεξε σημαντικά τα πράγματα στις υπόλοιπες κατηγορίες, καθώς είχαμε συναρπαστικές παρτίδες, ήττες πρωτοπόρων, ελάχιστες ισοπαλίες και μεγάλες μάχες.

Η Ζωή Ιορδανίδου κατέκτησε τον τίτλο της πρωταθλήτριας με μια ακόμη μαχητική ισοπαλία εναντίον της Κατερίνας Παυλίδου, κερδίζοντας έτσι το μεταξύ τους ματς με 2,5-1,5. Αν και η ισοπαλία της αρκούσε για την τελική επικράτηση, η Ιορδανίδου έπαιξε πολύ ριψοκίνδυνα μετά το άνοιγμα. Η ιδέα της με 16…Αζ6!? έμοιαζε πολύ καλή για να είναι αληθινή, όμως ήταν! Χάρη σε δύσκολο μέτρημα ακριβείας κατάφερε να πετύχει μαζικές αλλαγές κομματιών και μάλιστα να εξασφαλίσει μια μικρή υπεροχή στο φινάλε, οπότε η Κατερίνα λογικά πρότεινε τη μοιρασιά του βαθμού. Σε κάθε περίπτωση, οι δύο κοπέλες, νέα μέλη της Εθνικής Γυναικών, έπαιξαν ένα συναρπαστικό ματς που κράτησε το ενδιαφέρον των θεατών αμείωτο. Τους αξίζουν συγχαρητήρια!

Στην κατηγορία Νέων Ανδρών ο Σωτήρης Μαλικέντζος βρέθηκε μόνος πρώτος στην κορυφή μετά τα σημερινά αποτελέσματα, χάρη στη νίκη του επί του Γιώργου Γκούμα. Αντιμέτωπος με μια τυπική θυσία πιονιού στο άνοιγμα, ο Μαλικέντζος χειρίστηκε σωστά τη θέση και επέστρεψε το πιόνι την κατάλληλη στιγμή για να αποκτήσει πρωτοβουλία στο κέντρο. Σε ήδη δυσάρεστη θέση, ο Γκούμας «κρέμασε» ένα κομμάτι και εγκατέλειψε αμέσως. Ο μικρός Σταμάτης Κούρκουλος-Αρδίτης αναρριχήθηκε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, κερδίζοντας το Γιώργο Κανακάρη! Ο Κανακάρης δεν έβγαλε κάτι από το άνοιγμα και βρέθηκε σύντομα χειρότερος, όταν ο Κούρκουλος επεκτάθηκε στο κέντρο. Μη θέλοντας να υποχρεωθεί σε παθητική άμυνα, ο Κανακάρης θυσίασε ένα κομμάτι, δεν είχε όμως αντάλλαγμα και σύντομα εγκατέλειψε. Έτσι, ο Κούρκουλος έφτασε πριν τον τελευταίο γύρο να διεκδικεί το  πρωτάθλημα – μια εξαιρετική εμφάνιση για τον 13χρονο σκακιστή του ΣΟ Καλλιθέας! Δεν τα κατάφερε ο έτερος μικρός, ο Γιάννης Σταθόπουλος, που έχασε από το Νίκο Αγγελή, ενώ ισόπαλη έληξε η αναμέτρηση μεταξύ του Τάσου Παυλίδη και του Αλέξανδρου Δούνη, αφήνοντας και τους δύο εκτός διεκδίκησης. Τα κυριότερα ζευγάρια του τελευταίου γύρου: Κούρκουλος-Μαλικέντζος, Γκούμας-Χριστοδούλου, Παυλίδης-Αγγελής, Σταθόπουλος-Κανακάρης.

Παρά το χθεσινό στραβοπάτημα, η Ελισάβετ Παπαθανασίου επανήλθε στις νίκες κερδίζοντας την Ελένη Φράγκου και συνεχίζει να απολαμβάνει την πρωτιά στην κατηγορία Νεανίδων. Η Ελισάβετ απέκτησε πλεονέκτημα στο άνοιγμα, το οποίο μετατράπηκε σε παραπάνω πιόνι. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειές της, η Φράγκου δεν κατάφερε ποτέ να ισοφαρίσει το υλικό και έχασε φυσιολογικά το φινάλε. Με νίκη της δεύτερης έληξε η παρτίδα της Αγγελικής Παπαθανασίου με την Τόνια Χριστοδουλάκη, η οποία έπαιξε καλύτερα το αμφίρροπο φινάλε που προέκυψε στην παρτίδα και σημείωσε τον πόντο. Το αποτέλεσμα αυτό την άφησε στη δεύτερη θέση μαζί με τη Μαριάνθη Τσαρουχά (που σήμερα είχε γενέθλια – χρόνια πολλά!), που κέρδισε τη Δέσποινα Σερεφίδου, ενώ μισό βαθμό πίσω βρίσκεται, μαζί με την Α.Παπαθανασίου, η Αλεξάνδρα Τερζιδάκη, που κέρδισε τη Μήτρου. Οι κορυφαίες αυριανές συναντήσεις είναι: Δρακάκη-Ε.Παπαθανασίου (η νεαρή Δρακάκη επέστρεψε στις νίκες και έχει κάνει πολύ καλό τουρνουά), Χριστοδουλάκη-Τερζιδάκη, Ε.Φράγκου-Τσαρουχά, Σπύρου-Α.Παπαθανασίου.

Οι μεγαλύτερες ανατροπές έγιναν στην κατηγορία Εφήβων, όπου οι δύο πρωτοπόροι, Παπαδημητρίου και Χρυσομάλλης, έχασαν τις παρτίδες τους και τώρα νιώθουν την ανάσα των διωκτών τους μισό βαθμό πίσω τους. Ο Παπαδημητρίου αποφάσισε να δώσει δύο πύργους για βασίλισσα και κάποια πιόνια στον Χαράλαμπο Σκουλάκη, οδηγώντας την παρτίδα σε μια πολύ αμφίρροπη θέση. Τελικά οι πύργοι του δεύτερου αποδείχθηκαν πιο αποτελεσματικοί και του έδωσαν τη νίκη. Ο δε Χρυσομάλλης έπαιξε άσχημα το άνοιγμα εναντίον του Σπύρου Λιοδάκη και βρέθηκε νωρίς με πιόνι λιγότερο, οπότε η ήττα του ήρθε φυσιολογικά. Την πολύ καλή εμφάνισή του συνέχισε ο Κωστής Μεγαλιός, που κέρδισε τον Κανέλλο σε μια πιο ήσυχη (από τις άλλες δύο!) παρτίδα. Οι Σκουλάκης, Λιοδάκης και Μεγαλιός ισοβαθμούν τώρα στην τρίτη θέση, μισό βαθμό πίσω από τους πρωτοπόρους. Ο τελευταίος γύρος αναμένεται ιδιαίτερα συναρπαστικός! Οι κρισιμότερες συναντήσεις είναι: Λιοδάκης-Παπαδημητρίου, Χρυσομάλλης-Μεγαλιός, Σκουλάκης-Πουλόπουλος και Καζαντζίδης-Φράγκος.

Οι αγώνες ολοκληρώνονται αύριο, Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011, με τον τελευταίο (9ο) γύρο, που ξεκινά στις 09:30. Θα ακολουθήσει η τελετή λήξης και οι απονομές των επάθλων στους νικητές. Οι αγώνες συνεχίζονται αύριο στις 16:30 με τις παρτίδες του 8ου (προτελευταίου) γύρου και την τελευταία παρτίδα του ματς Παυλίδου-Ιορδανίδου. Αποτελέσματα, κληρώσεις, βαθμολογίες, φωτογραφίες, βίντεο, ζωντανή αναμετάδοση παρτίδων και κάθε άλλου είδους πληροφορία σχετική με τη διοργάνωση μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://panellinia11.peristerichess.gr.